Mimari ve dekorasyon için kullanılan cam çeşitleri

10:08 / Gönderen Melih /

DÜZ CAM
Camın kendisinden daha ağır bir metal üzerinde yüzdürülmesi esasına dayanan "float prosesi"cam yüzeyinin dalgasız bir düzlem olmasını sağlamaktadır.
Kalınlıkları ; 2mm. 3mm. 4mm. 5mm. 6mm. 8mm. 10mm. 12mm. 15mm. 19mm. dir.
RENKLİ CAM
Cam oluşurken içine katılan renkli kimyevi maddelerle oluşan renklerdir.
Bunlar hamurdan renkli camlardır.
Renkleri
Füme (gri), Bronz ( kahverengi ), Yeşil , Mavi camlardır
Kalınlıkları
Füme , Bronz , Mavi renkli camlar , 3mm. 10mm. kalınlıkta. Yeşil renkli cam , 2,2mm. 6mm. kalınlıkta.
REFLEKTE CAMLAR :
Reflekte camlar, güneş kontrol camları olarak bilinir. Güneş ışınlarının aşırı parlaklığını ve radyasyon ısısını denetleyen, giydirme cephelerde arka plandaki yapı unsurlarını gizleyerek bir bütünlük sağlayan ışığın kuvvetli olduğu taraftan diğer tarafın görünmesini engelleyen ve yapılara renk veren çevre kontrol camları olarak da tanımlanmaktadır.

Güneş kontrol camları güneş enerjisinin görünür kızılötesi ve morötesi bölgelerindeki yansıtma, geçirgenlik ve soğurma özelliklerini seçici bir şekilde denetleyerek iç mekanları konforlu kılar ve soğutma giderlerinden tasarruf sağlar.

AURA REFLEKTE
Şişe camın hat üstü kaplamalı yansıtıcı güneş kontrol camın markasıdır. Float prosesinde, renksiz cam üzerine yansıtıcı kaplama yapılarak ( LVC prosesli - Laminar vopour coating system ) üretilmektedir. Güneş kontrol camlarına ihtiyaç duyulan her türlü yapı ve yapı kesimlerinde tek cam olarak veya yalıtım camı ( ısıcam ) veya laminasyon bünyesinde kullanılabilecek olan AURA reflekta nın yansıtıcı kaplaması, bina içine veya yalıtım camı ara boşluğuna bakacak şekilde 2. Yüzeyde bulunmalıdır.

Özellikleri: Sert kaplamalı bir camdır. Yansıma rengi gümüş, transmisyon rengiyse açık bronzdur. Klimatizasyon giderlerinden tasarruf sağlar. Dayanaklı kaplamalı bir cam olduğu için depolama, taşıma, uygulama ve işlemede kolaylık sağlar. Kalınlıkları 4mm. 5mm. 6mm.
LAMİNE CAM

Özel şeffaf bağlayıcı ( PVB ) tabakalar yardımıyla 2 veya daha fazla sayıdaki çeşitli kalınlık ve nitelikteki camlar aralarında şeffaf ve opak Pvb konarak ısı basınç altında lamine edilmektedir. Bununla birlikte kurşun geçirmez iki veya çok katlı lamine camlar yapılmaktadır.
Kırılma sonrasındaki cam saçılmaları ve cisimlerin geçişine karşı direnci nedeniyle, gerek insan sağlığı gerekse hırsızlık ve saldırı, benzeri güvenlik sorunlarının beklendiği yerlerde yaygın bir kullanım potansiyeline sahiptir. Lamine cam normal camlardaki şeffaflık ve geçirgenlik özelliklerini büyük ölçüde değiştirmez. Çünkü kullanılan ara tabakalarla camın optik özellikleri birbirine yakındır. Lamine cam aynı zamanda gürültü yalıtımına katkısı ve düşük u.v. geçirgenliği ilede yararlı bir üründür. Lamine cam renkli renksiz pvb, renkli renksiz ve yansıtıcı cam kombinasyonlarıyla üretilebilmektedir. Bunun yanı sıra lamine cam gerektiği takdirde temperli cam kombinasyonlarıyla üretildiği gibi yalıtım üniteleri bünyesinde de yer almaktadır.

Lamine cam kombinasyonları, camlar, renkli cam kullanılarak, renkli pvb kullanılarak ve cam kalınlıkları değiştirilerek özel üretim de elde edilebilir. Pvb kalınlıkları; 0,38 0,76 1,52
MAT CAM
Cam üzerine püskürtme yapılarak yapılan kumlama işlemine mat cam denir

SATİNA
Camların asit yıkama işlemi sonucu pürüssüz hale getirilmesine satina cam denir.

EMAYE BASKI
Düz veya şekillerin fırında cama baskı yapılması sonucunda oluşulan camlara denir.

BUZLU CAM
Buzlu cam iç ve dış mekanlarda, süslemeden dekorasyona, düşlediğiniz her noktada çağdaş tasarımlar yaratabileceğiniz buzlu cam; otel salonları, ofis, lokanta, bar, havuz kenarları gibi ortamlarda estetik zenginlikler yaratır. Evin oda ve salon kapılarında koridor gibi loş bölümlerde kullanıldığında aydınlığı yok etmeden çekici, gözlerden uzak bir ortam yaratır. Özel işlemle ısı ve darbelere karşı sertleştirilerek direnci arttırılmış buzlu camlar, kapılarda, merdiven ve balkon korkuluklarında, banyo ve duş paravanlarında kullanılabilir. Buzlu cam beyaz, bronz ve füme renkleri mevcuttur. Ağırlıklı olarak bronz ve beyaz kullanılır.
Kalınlıkları ; 4mm. 6mm. kalınlıkta.
Bunların haricinde dekoratif camlar , şişe camın dışında baskı yoluyla üretim yapan firmaların camıdır.Kalınlıkları ; 4mm.
BUZLU TELLİ CAM
Buzlu telli cam, güvenlik faktörünün önem kazandığı ve ışık geçirgenliğine gerek duyulan yüzeylerde uygulanır. Üretim sırasında buzlu camların içine tel konularak elde edilir. Darbeyle veya sıcak etkisiyle çatladığında parçalar halinde dağılmadığından yaralanmaların önlenmesi ve yangın alev ve dumanın başka bölgelere yayılmasını geciktirmesi açısından yararlı bir üründür.
Kalınlıkları ; 4mm.
AYNA

Tam otomatik üretim hattına giren float cam yıkama, gümüş kaplama, bakır kaplama, iki kat boyama ve kurutma aşamalarından geçtikten sonra ayna olarak hattı terk eder.

Neme ve dış etkenlere karşı hassas olan gümüş kaplama, bakır kaplama ve kırmızı astar diğer koyu mavi renkli olmak üzere iki kat boya ile korunmuş olur. Flotal-s in arka yüzü kırıldığında dağılmasını önlemek için özel bir malzemeyle kaplanmıştır. Flotal-s yaralanma riskini azaltmak bakımından güvenliğin önemli olduğu konumlarda kullanılabilir.
GÜVENLİK CAMLARI
Kontra saldırı üniteleri, can ve mal güvenliğinin sürekli gündemde olduğu bankalar, karakollar, müzeler, askeri binalar ve diğer resmi kuruluşlar, psikiyatri koğuşları, kuyumcular v.b. gibi yerlerde kullanım amacına uygun olarak üretilmiş, denenmiş ve kalibre edilmiştir. Bu ürünler suçun önlenmesi suçlunun caydırılması veya suçlunun eylem sonrasında yakalanmasının kolaylaştırılması amaçlarına yöneliktir.
Kontra saldırı camları pvb veya poli karbonat ara katmanlı laminasyonlu birleşimlerdir. Gerektiğinde cam plakalar temperli olarak da kullanılabilir.

Darbeye dayanıklı camlar - Kullanıldığı yerler ; İskan bölgelerindeki konutlar, şehir dışı konutlar, giriş katları, özel köşkler, tatil ve hafta sonu evleri.
Hırsızlığa dayanıklı camlar : Kullanıldığı yerler ; Süpermarketler, özel malzeme satan işyerleri, antikacılar, müzeler, sanat galerileri, psikiyatri klinikleri, kürkçüler, kuyumcular, hapishaneler, döviz büroları.
Kurşun geçirmez camlar : Kullanıldığı yerler ; Nükleer tesisler, büyükelçilikler, bankalar, merkez bankaları, askeri ve sivil koruma alanları, vıp ve politikacı evleri, mahkemeler, şirket güvenlikleri.
TEMPER UYGULAMA

Isıl işlem ulgulanarak normal cama göre 4-5 kat daha fazla mukavemet kazanmasını sağlayan ısıl işlemdir.
Ölçüye göre hazırlanmış cam, temper fırınında ısıl işlemden geçerek ısıya ve darbeye karşı güçlendirilmiş cam halini alır. Temperlemeden geçen cam hem güvenlik hem de kırılmalarda ufak parçacıklara ayrılarak daha az zarara neden olur. Temperlemeye giren cam hiçbir şekilde başka bir işleme tabi tutulamaz.
CAM KAPI

8-10 mm. kalınlığında renkli veya renksiz float camdan, baskılı ve baskısız olarak temperlenerek üretilir.
İstenilen ebatlarda üretilir.
CAM İŞLEME

Camların bilgisayar destekli makinalarda cam üzerinde özel şekil ve boyutlarda yapılan işlemlere cam işleme denir.

Etiketler: