Camsı emayeler ve özellikleri

23:36 / Gönderen Melih /

Camsı emayeler ve özellikleri

Porselen emaye inorganik bileşiklerden oluşan seramiğin metale uygulanana bir türevidir. Silikatların, killerin ve diğer minarelerin frit adı verilen hammaddenin içinde erimeleriyle üretilir. Bu işlem 1200 derecede gerçekleşir, sıvı hale gelen firit fırından akar ve silindirlerden geçirilerek cam halini alır.

Ana metale uygulanan emaye 800-900 derece arasında fırınlanır. Bu prosedür esnasında iki katman arasında yani metal ve emaye kaplama arasında oluşan fiziksel ve kimyasal reaksiyonlar sonucu cam özelliklerine sahip yeni bir katman oluşur.

Bu yeni katman çok farklı iki ayrı malzemenin birleşmesinden oluşan son derece dayanıklı ve estetik, porselen ve cam özelliklerinin yanında metalin mukavemetine ve formlanma kabiliyetine ve hafifliğine sahip bir malzemedir. Bu özelliklerinin sonucunda ve teknolojideki ilerlemelerinde paralelinde her gecen gün başka uygulama alanlarında kullanılmaya başlanmıştır.

Emaye kaplamaların genel özellikleri ;
Uygulanacak yere bağlı olarak, özel formüllerle üretilen, porselen emaye kaplamalar, bazı özelliklerinde farklılık göstermekle beraber genel özellikleri aşağıda belirtildiği gibidir;


Yanmaz
Isı farklarına karşı dayanım. (-50-+450)
Termal şok dayanımı.
Paslanmazlık.
Asit alkali organik çözücüler ve atmosferik koşullara dayanım.
Çizilmeye karşı dayanım.
Aşınmaya karşı dayanım.
Anti bakteriyel.
Yosun oluşturmayan ve kir tutmayan yüzey.
Her hangi bir bakım gerektirmez.
Kolay temizlenir.
İstenilen renkte parlak ve mat olarak üretilebilir.
Uv (Zararlı Güneş ışınları) dayanımı vardır ve solmaz.
Tamamen doğal hammaddelerden üretilir.
Tümüyle geri dönüştürülebilir.

Yanmaz
Emarit yanmaz ve tutuşmaz. Ateşle Doğrudan temas etmesi halide dahi havaya zehirli duman salmaz ve yüzeyi bozulmaz.

Çizilmez
Emarit yüzey sertliği oldukça fazla olan bir malzemedir. Çizilmeye karşı dayanımı çok yüksektir.

Darbelere karşı dayanıklı
0.70 kalınlığı ile Emarit, Elektrostatik Proselen Emaye kaplaması ile birlikte 1.1 kalınlığa ulaşır. Üzerinde rahatlıkla yürünebilir, hiç bir deformasyon oluşmaz darbelere karşı dayanıklıdır.

Aşınmaya karşı dayanıklı
Elektrostatik Proselen Emaye kaplaması sayesinde metalden çok fazla aşınma ve eskimeye karşı direnç gösterir. Bu nedenle de vida kutuları, kömür hazneleri, silo boşaltım kanalları, banyo vitrifiye elemenları, mutfak eşyaları, cephe kaplamaları gibi aşınma ve eskimeye karşı direncin gerekli olduğu pek çok alanda kullanılır.

İklim koşullarına ve korozyona dayanıklı
Elektrostatik Proselen Emaye kaplamaları bir yandan korozyona karşı daha fazla koruma sağlarken diğer yandan da pas ve temas ile oluşan korozyonu da engeller.

Elektrik iletmez
Elektrostatik Proselen Emaye kaplama sayesinde elektrik iletmez.

Isı farklarına dayanım
Emarit (-60 / +450) derece arasındaki termal şok ve ısı değişimlerine dayakınlıdır. Soyulma ve kabarma yapmaz.

Temiz görünüm
Ematir prüzsüz dukusu ve statik yüklenmeya karşı oluşundan toz tutmaz ve yosunlaşma yapmaz. Her yağmur sonrası kendini temizler. Yıllar sonra bile ilk günkü görünümünü korur.

Hafif
Emarit geleneksel çatı malzemelerine göre 1/5 oranında hafiftir. Bu sayede binaya daha az ağrılık vermekle beraber konstrüksiyondan da %30 oranında tasarruf sağlar. Kolilerle sevkiyat yapılır.

Bakım gerektirmez
Emarit çatıya uygulandıktan yıllar sonra bile bakım gerektirmez.

Solmaz
Elektrostatik Porselen Emayeye renk veren pigmentler inorganik bileşenlerden oluşur ve bu bileşenler emaye hammaddesi içinde eriyerek emayeye rengini verirler. Bu nedenle emayenin rengi kalıcıdır. Dış etkenlerden etkilenmez, solmaya karşı dirençlidir. National Bureau Of Standart (NBS standartlarında yapılan eskitme ve güneş ışığına dayanım testine göre Elektrostatik Porselen Emaye rengini 30 yıl üzerinde koruyabilir. Emaye kaplama soyulma ve kabarma yapmaz.

Geri dönüşümü doğaya zararsız
Emarit ekolojik bir üründür, doğaya zararlı hiç bir madde içermez. Emarit metal üzerine elektrostatik emaye kaplamadan oluşur ve geri dönüşümü olan bir malzemedir. Doğaya hiç bir zarar vermeden eritebilir.

Emarit ses yapar mı?
Emarit normal ısı yalıtımı yapılan çatı ve çatı boşluğu olan binalarda geleneksel malzemelerden fazla ses yapmaz.

Emarit ısıyı yansıtır
Emarit güneş ısısını yansıtır. Bu da binaya iletilen ısıyı minimuma indirir.

Pratik ambalaj

Kaynak: emarit.com.tr

Etiketler: