Evinizi boyarken dikkat edilecekler

10:06 / Gönderen Melih /

Evinizi boyarken dikkat edilecekler



Boya duvarları ve tavanları güzelleştirir ve uygunsuz inşa edilmiş odaları bile değiştirebilir; koyu , sıcak bir duvar boyası büyük bir odayı rahat ve sıcak bir oda gibi gösterir. Tavana koyu bir tonda boya uygularsanız uzun koridorlar kısalır.
Boyanın etkisi
Boya duvarları ve tavanları güzelleştirir ve uygunsuz inşa edilmiş odaları bile değiştirebilir; koyu , sıcak bir duvar boyası büyük bir odayı rahat ve sıcak bir oda gibi gösterir. Tavana koyu bir tonda boya uygularsanız uzun koridorlar kısalır. Buna karşılık açık pastel renkler, küçük odalardan büyük odalar yaratır.
Doğru rengin seçilmesi
Duvar ve tavan için üç dispersiyo boyasından seçim yapın: Sabit boyalar sıkı bir kıvama sahiptir, damlamazlar ve sıçramazlar. Bunlar hazır olarak karıştırılmış birçok renk tonunda satılmaktadır. Sabit boyaların avantajları : Zeminin ve mobilyaların örtülmesi gerekmez ve boyama işleminden sonra temizlik yapılması gereği söz konusu olmaz. Kompakt boyalar yoğun kıvamlı olup damlamaları önlenmiştir. Kompakt boyalar da renk bakımından hazır karışımlar halinde satılır. Büyük yüzeyleri boyamak istiyorsanız sıvı disperisyonları kullanmanız gerekir. Zemini örtü kağıdı veya folyoyla örtün,pencere ve kapı çerçevelerine boyacı bandı yapıştırın. Yalnızca kaliteli rulo ve fırça kullanın. Kullanmadan önce fırçayı yıkayın ve bir parça zımpara kağıdına sürtün. Bu sayede boya yaparken fırçadan kıllar kopmaz.Yüksek tavanları boyarken boya rulosunu bir sapla uzatın. Duvarların üst kısımlarını merdivenden uzanarak boyayabilirsiniz
Suda çözünebilen boyalar
Suda çözünebilen boyalar çevreyle dostturlar ve iyi örterler. Çabuk kururlar ve renklerini uzun süre korurlar. Hazır karışım boyaları gereğinden fazla karıştırırsanız daha sonra aynı renk tonunu elde etmeniz çok güç olur. Çalışırken boya rulosunu bir sıyırma ızgarasına sürterek boyaya bulayın, aksi alde çok fazla boya çeker.
Gereken boya miktarının hesaplanması
Ne kadar boyaya ihtiyacınız olduğunu şöyle hesaplayabilirsiniz; 2 x oda genişliği + 2 x oda uzunluğu. Bu değeri odanın yüksekliğiyle çarpın. Sonra pencere ve kapı alanlarını ölçün ve bu değeri demin elde ettiğiniz değerden çıkarın. Şimdi tavanın uzunluğunu ve genişliğini ölçün böylece kaç metrekare yüzey için boya almanız gerektiğini bulursunuz.
Zeminin hazırlanması
Uzun süre dayanacak bir boya için önemli olan, kusursuz bir zemindir. Boyayı sürmeye başlamadan önce duvarın ve tavanın çatlaksız, kuru ve temiz olup olmadığını kontrol edin. Ham sıva tamamen kuruyunca üzerine boyayı sürebilirsiniz. Iki kat boya sürerek çalışın: Önce hafif inceltilmiş bir ön kat sürün, sonra son katı inceltmeden sürün.
Boyanın Sürülmesi
Boyayı sürmeye tavandan başlayın. Önce köşeleri, sonra da tavanla duvar arasındaki birleşme yerlerini bir radyatör fırçasıyla temizleyin. Sonra tavan yüzeyini boya rulosuyla dilim dilim boyayın. Şimdi sıra duvarlara geldi : Önce köşeleri ve kenarları, sonra da yüzeyleri radyatör fırçasıyla temizleyin . Boyayı yatay, düşey ve çapraz olarak, birbini örtecek şekilde sürün. Böylece çalışırsanız duvar boyası çok iyi örtecektir.
Desenler ve resimler
Duvarı grafik olarak süslemek isterseniz bir desen tasarlayın. Kontürleri bir duvara kurşunkalemli dikkatle çizin. Yuvarlaklar, kurşunkalem ve iple hazırlanacak bir pergelle çizilebilir : Bir ilinizle ipin ucunu duvara bastırın, diğer elinizle kalemi çekin. Duvar desenini boyayı yassı bir fırçayla sürün.
Çeşitli teknikler
Tampon veya şablon tekniği duvarlara özel bir hava verir.
Emme veya tamponlama tekniği zemin boyasının iki kez sürülmesini gerektirir. Kurumasını bekleyin. Yayvan bir çanağa bir miktar boya dökün. Bir sünger veya bez parçasını suya bastırın, bu yedek fırçayı iyice sıkarak kurutun. Bununla biraz boya alın ve duvara emdirin ? hızlı ve homojen olarak.
Tamponlama tekniği :
Kuru bir süngerle veya bezle henüz ıslak durumdaki duvar boyasını, zemin açığa çıkıncaya kadar tamponlayarak alın.




Şablonla desenlendirme
Duvarların şablonla desenlendirilmesi :
İnce duvara iki kez dispersiyon boyası sürün, yüzeyin kurumasını bekleyin. Sonra yüzeye renkli bir şerit yapıştırın. Bu, uygulayacağınız şablonlu boyama işlemi kurumasını bekleyin. Istediğiniz gibi bir şeritlerin üzerine yerleştirin, şablon deseninin dikkatle tamponlayarak aşağıya geçirin.Şablonları tasarlarken sizi sınırlayacak tek şey hayal gücünüzdür.


GEREKENLER:
Köşeleri boyamak için:
Radyatör fırçası

Yüzeyleri boyamak için:
Boya rulosu, teleskopik sap, merdiven, sıyırma ızgarası

Tamponlama teknikleri için:
Doğal sünger, bez

Kapı ve pencere çerçevelerini ve Desenleri yapıştırmak için:
Boyacı Bandı

Şablon tekniği için:
Virofiksaj kağıdı, makas, maket bıçağı, yassı fırça

Ölçmek İçin:
Şerit metre, çubuk metre, hesap makinası, bloknot, kurşunkalem

Döşemeyi örtmek için:
Folyo ya da örtü kağıdı


Kaynak : Bauhaus

Etiketler: