Granit cephe kaplamaları...

23:34 / Gönderen Melih /

Granit cephe kaplamaları...
Günümüzde doğal granit kullanıldığı yere ve projeye göre istenilen boyutta ebatlanabilmektedir. Gerek dış cephe kaplamalarında gerekse iç mekan yer döşemelerinde tüm dünyadaki genel eğilim, uygulanan granitin kalınlığının 2 cm. olması yönündedir.

Bununla birlikte bazı özel seçilmiş projelerde kalınlığı 2 cm.'i geçen taşlar kullanılmaktadır ki bu taşların kesimi üreticiler tarafından kolaylıkla yapılabilmektedir.

Fakat 2 cm.'lik granitin 1 m2'sinin yaklaşık 60 kg ağırlığında olduğu düşünülürse uygulandığı yapıya ayrıca bir yük getirdiğinden ötürü statik hesabın çok iyi yapılmasını gerektirmektedir. Yenileme yapılan binalarda, ilk proje çizimlerinde granit kullanımı gündemde olmadığı için granit uygulanmadan önce ince statik hesaplar yapılmalıdır.

Yine eski inşaatların yer döşemesinde granit ile yenileme yapmak ve 2 cm. kalınlıktaki graniti döşeyebilmek için mevcut yer döşemesinin mutlaka kırılmasını gerektirmektedir.

Tüm bu konulara kolaylık sağlamak için GRANİTAŞ dünyada ancak çok az sayıda firma tarafından üretimi gerçekleştirilebilen 1 cm. kalınlığında granit plaka üretebilmektedir.

Plaka ebatlarında üretilen l cm. kalınlıktaki doğal granit, cephelerde bina yükünü hafifletmekte ve yine istenilen proje bazındaki ölçülerde ebatlanabilmektedir. Yer döşemelerindeki yenilemelerde mevcut döşemenin kırılmasına gerek olmadan üzerine yapıştırılarak uygulanabilmektedir.

Mutfak tezgahlarında aynı bloktan 3 cm. kalınlıkta tezgah üretilebilirken, bu tezgahın duvar kaplamasını da 1 cm. kalınlıkta yapabilme esnekliğini sağlamaktadır.

Günümüzde henüz çok yaygın olmayan bu uygulama yukarıda sayılan birçok avantaj göz önünde bulundurulursa giderek yaygınlaşacak bir ürün olacaktır.

Kaynak: granitas.com

Etiketler: