Enerji tasarrufu sağlayan çatı örtüleri
Son on yılda meydana gelen inşaat tekniğine yönelik gelişmeler, geleneksel eğimli çatıyı değiştirdi. Daha önceleri kullanılmayan ve büyük hava hacmi ile aralıksız sıcaklık ve nem dengesini etkileyen durumlara karşı, günümüzde kullanılan çatı örtüleri ile birlikte, tozun, sağanak yağmurun ve rüzgarla savrulan karın toplanmasına karşı ek bir koruma elde edildi.
Hava geçirmez bir şekilde düzgün montaj yapılarak, çatı katı buna göre yapılandırılabilir ve yaşam alanı olarak kullanılabiliyor. Difüzyona açık çatı örtüsüne sahip modern çatı konstrüksiyonlarında, alt havalandırma bölgesinden kaçınılabiliyor, çünkü havadaki nemin sınırlı şekilde değişmesi burada direkt yoldan çatı örtüsü sayesinde gerçekleşiyor. Burada ayrıca, çatı örtülerinin rüzgar geçirmez şekilde yapıştırılarak kapatılması durumunda, ek olarak enerji tasarrufu da sağlanıyor.
Mekan içerisindeki yapı elemanlarının tabakaları hava geçirmez bir bağlantı oluşturmuyor ise, bu durumda, iç mekandaki hava ile dışarıdaki hava arasındaki basınç farklılıkları sonucunda içeriden dışarıya doğru bir hava akımı oluşuyor. (Örneğin; hava ve buhar bariyerlerindeki boşluklu derzlerden veya ayırma duvarlarında ya da çatı yapılarında bulunan iç kaplamaların gölge derzlerinden)
Çatıdan akan sıcak iç hava, içerdiği buharı soğuk çatı konstrüksiyonuna taşıyor, orada konveksiyona uğrayarak soğuyor ve içerdiği nemi su olarak geri veriyor.
Araştırma sonuçlarının da belgelediği gibi, burada oluşan yoğunlaşmış su miktarı kolayca, difüzyonun neden olduğu bir nem nüfuzunun birkaç katı kadar etki edebiliyor. Difüzyona açık bir çatı örtüsünün yüksek oranda su buharı geçirme özelliği de bu büyük nem miktarının dışarı atılması konusunda yeterli olmuyor.
Geçirgenlikler nedeniyle dışarıya kaçan içerideki sıcak havanın yerini sirkülasyondaki soğuk hava alıyor. Sıkıntı yaratan esintilerin yanı sıra, bu soğuk havanın oda sıcaklığına gelene kadar ısınması da gerekli.
İç tarafa yerleştirilen hava ve buhar bariyerleri, alandaki havada bulunan nemin izolasyonu etkilemesini engelliyor ve kullanılan örtü çeşidine göre büyük miktarlarda enerji tasarrufu sağlıyor.
Kaynak: raf.arkitera.com
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder