Toki’nin Robin Hood Yöntemi

07:10 / Gönderen Melih /


Toplu Konut İdaresi (TOKİ), son 5 yılda Türkiye çapında nüfusu 100 bini aşkın 15 şehir büyüklüğünde 370 bin konut üreterek bir imparatorluk haline geldi. Zenginden kazandıyla yoksulu destekleyen TOKİ hasılat paylaşım modeli ile ağırlığı İstanbul’da olmak üzere 55 bin lüks konut ürettirip, bu konutlardan elde ettiği 7 milyar TL’nin de katkısıyla Türkiye çapında 315 bin ucuz konut yapımına ulaştı. TOKİ önümüzdeki dönemde de 45 bin lüks konut yapıp, buradan elde edeceği gelirle 160 bin ucuz konuta daha imza atmaya hazırlanıyor.

Hükümetin “Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi” programı kapsamında 2003 yılında Türkiye çapında başlattığı konut seferberliğini yöneten Toplu Konut idaresi (TOKİ) yaklaşık 5 yılda Türkiye’nin 81 ili, 603 ilçesinde 369 bin 547 konut üretimi gerçekleştirerek “Gayrimenkul İmparatoduğu”na dönüştü. 369 bin konut, altyapı ve sosyal donatılarıyla birlikte nüfusu 100 bini aşkın 15 şehir anlamına gelirken, TOKİ 2011 yılı sonuna kadar şehir sayısını 20′ye, konut sayısını 500 bine çıkarmayı hedefliyor. TOKTnm uyguladığı yöntem için “Robin Hood” benzetmesi yapanlar oluyor.

ROBİN HOOD YÖNTEMİ

TOKİ’nin ‘Robin Hood’ yöntemi şöyle işliyor: “2004 yılından bu yana konut üretiminin yüzde 80′ini yoksul ve dar gelirli alt gelir grubuna yönelik gerçekleştiriyor. “Hasılat paylaşım modeli” (arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı) ile üst gelir grubuna yönelik konut üretip buradan elde ettiği gelirle alt gelir grubunu finanse ediyor. Yani bir nevi zenginden alıp fakire veriyor.” Bu yöntem sayesinde TOKİ, hasılat paylaşımı ile ağırlığı İstanbul’da olmak üzere 55 bin lüks konut yapıp 7 milyar TL gelir elde etti. Elde edilen bu gelir Türkiye çapında inşa edilen 315 bin ucuz konutun yapımında kullanıldı.



ZENGİNDEN 7 MİLYAR TL ALDI

TOKİ ve iştiraki Emlak Konut GYO, ağırlığı İstanbul’da olmak üzere aralarında Ağaoğlu, Teknik Yapı, Varyap Varlıbaşlar, Tulip, Kuzu Grup ve Taşyapı’nın da bulunduğu pek çok firmayla toplam 13 milyar TL’lik hasılat paylaşımı ihalesi gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen 58 ihaleden TOKİ ve Emlak Konut’un elde ettiği gelir 7 milyar TL’ye ulaşırken, bu rakamın 4 milyar TL’si bu kurumların kasasına girdi.


İSTANBUL TÜRKİYE’YE YETİYOR

Son dönemde hasılat paylaşımı modeliyle inşa edilen projeler arasında ise Ağaoğlu’nun Ataşehir’deki 4 bin konutluk My Towerland, Varyap Varlıbaşlar’ın Batı Ataşehir’deki 1500 konutluk Varyap Meridian, Artaş - Güner ortaklığının Halkalı’daki 1108 konutluk Avrupa Konutları Atakent 2 ve Kuzu Grup‘un Bahçeşehir’deki 1045 konutluk Spradon Quartz‘ı yer alıyor. Büyük şehirlerde hasılat paylaşımı yöntemiyle lüks konutlara imza atan TOKİ ve işritaki Emlak Konut GYO, kaynak geliştirme uygulaması kapsamında özel sektörle birlikte 54 bin 944 lüks konut üretti. Bu konutların 45 bin adedi İstanbul’da yer alırken, geri kalanı ise Ankara, Eskişehir, İzmir, Tekirdağ ve Diyarbakır’da inşa edildi.

45 BİN YENİ LÜKS KONUT

Önümüzdeki dönemde hasılat paylaşımı modeliyle TOKİ’nin Emlak Konut GYO’yla

birlikte 45 bin yeni konut hedefi bulunuyor. Böylece bir kaç yıl içinde arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı modeliyle inşa edilen konut sayısının da toplam 100 bine ulaşması hedefleniyor. TOKİ’nin ve Emlak Konut GYO’nun üretilen projelerden aldığı hasılat ile toplamda 160 bin yeni konut daha üretebileceği belirtiliyor. Şu anda TOKİ’nin Seyrantepe Spor Kompleksi dışında hasılat paylaşımı projeleri için gerçekleştireceği büyük bir ihale bulunmazken, önümüzdeki 2-3 ay içerisinde yeni ihalelerin yapılacağına dikkat çekiliyor.

TOKİ, arsayı veriyor lüks konutun yüzde 40′ını alıyor

ARSA karşılığı gelir paylaşımı esasına göre yapılan satış modelinde, özel sektör kuruluşlarının önce düzenlenen ihalelere katıldığını söyleyen Emlak Konut GYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, modelin işleyişini şöyle anlatıyor: “Bu model, kamu ve özel sektör işbirliği uygulaması halinde hayata geçiyor. İhalede, söz konusu arsa üzerinde anlaşma yapıyoruz. TOKİ’nin yönetmeliği çerçevesinde sözleşmeler yapılıyor. İhaleyi kazanan kuruluş, proje gelirinden elde edeceği hasılatın belli bir kısmını ödüyor. TOKİ, bu modelde inşa edilen projelerden ortalama yüzde 40 pay alırken, Emlak Konut GYO’nun aldığı pay da yüzde 38′e çıkıyor. Emlak Konut GYO, arsa dışında herhangi bir maliyete katılmadan projenin elde ettiği hasılatı paylaşıyor. Gayrimenkullerin pazarlama ve satış faaliyetleri ise yüklenici gayrimenkul firmaları tararından yapılıyor. Yüklenici firma, satışlar süresince TOKİ’nin de onayını alarak, konut piyasa koşullarındaki ve konut kredisi faizlerindeki değişimlere ve beklentilere göre fiyat ayarlaması yapabiliyor.”

Etiketler: