Kriz Çiti Sardı, Sektör Daraldı

06:35 / Gönderen Melih /


Türkiye’de konut projelerini, müstakil villaları, toplu konutları çeviren modern çit sektörü, krizden yara alırken sektörün büyüklüğünün 500 milyon dolarda kaldığı belirtiliyor. Dikenli tellerin yerini alan modern çit sistemlerinde kriz nedeniyle yüzde 50′lere varan oranda küçülme görülüyor. Çit sistemleri alanında Türkiye’de irili ufaklı 200′e yalan firma faaliyet gösteriyor.

YEŞİL RENK TERCİH EDİLİYOR

İlter İş Dekoratif Çit Sistemleri Kurucusu Erkan Erdoğan, krizin sektörde işleri kötü etkilediğini belirterek, “Sektörün Türkiye’deki büyüklüğü 500 milyon-1 milyar dolar düzeyinde. Bahçeleri ve binaları koruyan çit sistemlerine talep konut sektöründeki daralma nedeniyle zora girdi” dedi. Konutlarda daha çok panel sistemlerin tercih edildiğini ifade eden Erdoğan, iyi bir çitin metrekare fiyatının ortalama 25 TL’den başladığını, ekonomik sıkıntının çit talebini önemli oranda etkilediğini kaydetti. Erdoğan, çitlerde daha çok yeşil rengin tercih edildiğini aktararak, çit alacaklara fiyattan önce kaliteye dikkat etmeleri önerisinde bulundu.

Modern çit sistemleri özellikle konut projelerinde kullanılıyor. Eskiden çit deyince dikenli teller akla geliyordu. Çitler ise panel sistemlere yoğunlaşıyor. Türkiye’de hala dikenli telin kullanıldığı bahçeler bulunuyor. Pazarda ilgi gören ve yerini sağlamlaştıran ürünler ise ferforjeye benzeyen ürünlerden oluşuyor. Bu tarz ürünler boya da gerektirmiyor.

HAPİSHANE GÖRÜNTÜSÜ YOK


Tempotel’den Ahmet Eken ise dikenli tellerin konutlarda hapishane görüntüsü oluşturduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Kriz işlerimizi etkiledi. Nakit akışı azaldı. Piyasaların açılmasını bekliyoruz. “Normalde çitin mevsimi kasım ayına kadardı. Çitler, villardan fabrikalara kadar her türlü alanda güvenlik ve dekoratif amaçlı kullanılıyor.”

Çit sistemleri çevre güvenliği sağlıyor.

Betafence Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Çağrı Deniz Üçüncü, çit sistemlerinin çevre güvenlik sistemleri olarak anılmaya başladığını da belirterek, şunları söyledi: “Dekoratif ve işlevsel çözümler sunuyoruz. Güvenlik amacıyla üretilen yüksek güvenlik sistemleri de var. Enerji santrallerine, kimya tesislerine yönelik çözümler bunlar. Hedef kitlemiz, demir yolları, karayolları, bunun yanında konut alanları, siteler, endüstriyel alanlar, fabrika çevreleri, yeni projelerin yanında şehir içindeki eski siteler. Eski siteler de çitleri tercih etmeye başladı. Fiyatlar ürünlere göre değişiyor. Konut sitesinin etrafındaki çitlerin merretül fiyatı ortalama 30 TL. Ürüne göre değişir. Endüstriyel ürünlerde kilo fiyatı 2-3 Euro arası.”

Daha fazla bilgi: http://www.iltercit.com/, http://www.betafence.com.tr/

Etiketler: ,