Prefabriğe Devlet Desteği

06:30 / Gönderen Melih /


2008′in ilk üç aylık dönemine göre, üretim düşüşünün yüzde 43’ü bulduğu prefabrik sektörüne devlet eli uzandı. Hazine Müsteşarlığı, tarafından yayımlanan “Bölge Bazında Desteklenecek Sektörler Taslağı”na göre; dört ayrı bölgeden toplam 39 ilde prefabrik üretimine yönelik teşvik uygulanacak. Yılın ilk yansını kayıp olarak gören firmalar da teşviklere kilitlendi.

Yeni nesil inşaat anlayışının vazgeçilmez öğelerinden prefabrikler, yaklaşık 20 yıla yakın bir geçmişe sahip olduğu Türkiye’de özellikle Marmara Depremi’nden sonra büyük bir ivme yakalamasına rağmen krizden etkilenmekten kurtulamadı. Son 10 yıllık süreçte, deprem için en iyi çözüm olmasının yanında, ucuz ve pratik şekilde inşa edilmesi nedeniyle prefabrik konutlara olan rağbet giderek artmıştı. Ta ki 2008 sonunda etkisi giderek derinleşen mali krize kadar. Yetersiz denetim ve toplumda kalite talebinin olmaması nedeniyle ortaya çıkan haksız rekabet, kalifiye işgücü eksikliği, kamu yatırımlarında hıza önem verilmemesi nedeniyle prefabrikasyonun kamu yatırımlarında kullanılmaması ve Ar-Ge faaliyetlerine gerekli önemin verilmemesi gibi sorunlarla boğuşan prefabrik üreticilerine devlet eli uzandı.

Üretimdeki düşüş %40′ı aştı, 2007’de 209,8 bin dolar olarak gerçekleşen prefabrik malzemeleri ihracat oranını 2008′de 278,8 bin dolara çıkaran sektörün, geçen yılın son çeyreğinde düşüş trendine girmesi yetkilileri harekete geçirdi. Türkiye’yi dört bölgeye ayıran yeni teşvik paketi çerçevesinde Hazine Müsteşarlığı, tarafından Temmuz ayında yayınlanan “Bölge Bazında Desteklenecek Sektörler Taslağında prefabrik yapı elemanları alanında da dört ayrı bölgeden 39 ile teşvik uygulanacağı belirtildi. 21’i üçüncü bölgede olmak üzere toplam 39 ili kapsayan prefabrik yapı elemanları alanında yapılacak desteklerin sektörü ne denli rahatlatacağı ise şimdiden merakla bekleniyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Prefabrik Birliği Genel Sekreteri Bülent Tokman, 2008 yılının ilk üç aylık dönemine göre, üretim düşüşünün yüzde 43 olduğunu belirterek; 2009 yılında üst yapı elemanlarında yüzde 47, altyapı elemanlarında yüzde 40, çevre düzeni elemanlarında ise yüzde 49’luk bir düşüş yaşandığını vurguladı. Türkiye Prefabrik Birilği olarak, depreme dayanıklı yeni bağlantılar gerçekleştirmek amacıyla AB tarafından fonlanan uluslararası bir projede yer aldıklarını belirten Bülent Tokman, hem bu projeye verilecek katkıların hem de projeden elde edilecek sonuçların sektör için oldukça önemli olduğunu dile getirdi.


Gereksiz harcamalar kısılıyor Sektörün en önemli sorunlarından biri olan denetimsizlik konusunun çözümü için de boş durulmuyor. Türkiye Prefabrik Birliği teknik komitesi tarafından geliştirilen denetetim sistemi ile üyelerin her yıl bağımsız denetçiler tarafından denetlenmesi de sağlanıyor. Yılbaşından itibaren tüm sektörlerde olduğu gibi prefabrik sektöründe de oldukça karamsar bir hava estiren krizin, tüm şirketleri tedbir almaya zorladığı kaydediliyor. Firmaların gereksiz tüm harcamaları kıstığı ve personel alımlarını yavaşlatğı belirtilirken, 2008 başında hedeflenen projelerin ötelendiği vurgulanıyor. Yılın ilk yansını kayıp olarak gören firmaların da ikinci yarıdan itibaren teşviklerin etkisiyle zararlarını giderme yoluna gidecekleri belirtiliyor.

Teşvikli Bölgeler ve İlleri

21’i üçüncü bölgede olmak üzere toplam 39 ili kapsayan prefabrik yapı elemanları alanında desteklenecek bölgeler şöyle:

Birinci Bölge

Bursa, Eskişehir, Bilecik

İkinci Bölge

Balıkesir, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada ilçeleri hariç), Aydın, Denizli, Muğla.

Üçüncü Bölge

Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak, Konya, Karaman, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri, Sivas, Yozgat, Zonguldak, Karabük, Bartın, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya.

Dördüncü Bölge

Kastamonu, Çankırı, Sinop, Trabzon, Or¬du, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli.

Etiketler: