Konutta faiz yüzde 1’in altına indi

07:06 / Gönderen Melih /


Yurtdışı piyasalarda “krizin dibi göründü” şeklindeki beklentiler Türkiye’ye de yansıdı. Piyasalarda yaşanan iyimserlik, yatırımcıların risk alma iştahını artırırken, bankacılarda kolları sıvadı ve kredi faizlerinde çeşitli kampanyalarla birlikte indirime gitti. Konut kredilerinde faiz bir yıl vadede yüzde 0.99′a kadar gerilerken, konut fiyatlarında büyük bir hareketelilik olmaması da piyasa uzmanlarınca ‘fırsat’ olarak değerlendirildi.

İYİMSERLİK YANSIDI

Yurtdışında krizin bittiğine yönelik sinyaller özellikle para ve sermaye piyasalarında büyük bir harekete neden oldu. Ay başından itibaren ABD borsalarındaki yukarı yönlü hızlı harekete eşlik eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 44 bin puanı aşarak yılın en yüksek seviyelerine kadar yükseldi. Dolar ise TL karşısında 1.50 lira düzeyinden 1.40 lira seviyelerine kadar geriledi. TL’ye olan talep ise oldukça dikkat çekici boyuttaydı. Öyle ki yabancıların liraya olan talebi, gösterge bono bileşik faizini tarihinde ilk kez tek haneli rakama inmesini sağladı; Gösterge bono bileşik faizi yüzde 9.97 düzeyine kadar indi.

KREDİ PORTFÖYÜ 38.7 MİLYAR TL

Para ve sermaye piyasalarında yaşanan bu olumlu gelişme bankacıları da harekete geçirdi, özellikle kredi piyasasında bir hareketlilik gündeme geldi. Tüketici kredileri ve kredi kartları tutarı bir haftada 424 milyon lira artarak, 31 Temmuz itibarıyla 116 milyar 978,3 milyon liradan 117 milyar 402,4 milyon liraya yükseldi. Bunun 83 milyar 500,5 milyon lirası tüketici kredilerinden, yaklaşık 33 milyar 901,9 milyon lirası da bireysel kredi kartlarından oluştu. Tüketici kredileri 31 Temmuz tarihi itibariyle yaklaşık 345 milyon lira artarak, 83 müyar 500,5 milyon liraya çıktı. Tüketici kredileri kapsamında konut kredileri 38 milyar 671 milyon liraya yükseldi.

1 YILLIK VADEDE 0.99

Bu gelişmeler bankacıların faiz indirimini de gündeme getirdi. Konut kredi faizleri yüzde 1 düzeyinin altına indi Bazı bankalar 1 yıllık vadelerde konut kredi faizini yüzde 0.99 olarak uygulamaya başladı. Hala ortalama 7 yıl olarak kullanılan vadelerde 1.30-1.25 aralığında uygulanan konut kredi faizlerinin yıl sonuna kadar iyimserliğin devam etmesi durumunda aşağı yönlü seyrini devam ettirmesi bekleniyor. Yılın üçüncü çeyreğinde konut kredileri ile diğer bireysel kredilere yönelik talebin artacağı tahminleri yapılırken, konut fiyatlarının henüz hareketlenmediğine dikkat çekilerek, “Bu dönemde gelir gider dengesini kuran ve uygun fiyata konut bulabilen tüketiciler fırsatı değerlendirmeli” yorumu yapıldı.

Hürriyet

Etiketler: