Mantolama Nasıl Yapılır

22:40 / Gönderen Melih /

Yüzey toz ve yağ gibi yapışmayı azaltıcı maddelerden arındırılır, döküntülü ve kabarmış yüzeyler fırçalanarak temizlenir. Isı yalıtım levhalarının yapışacağı yüzey düzgün hale getirilir.


Isı Yalıtım Levhası Yapıştırılması
Yalıtım levhalarının yapıştırılacak yüzünü tamamen kaplayacak şekilde yapıştırıcı sürülür. Daha sonra bu yüzey taraklı mala ile taranır.Yapıştırma harcı uygulanmış levhalar, aralarında boşluk kalmayacak şekilde duvara yapıştırılır.


Köşe Profillerinin Yerleştirilmesi
Köşelerde rüzgar ve su etkileri ile levhalar arkasında zamanla oluşabilecek ayrılma risklerini önlemek ve düzgün bir köşe oluşturmayı kolaylaştırmak amacıyla köşe profilleri yerleştirilir.


Isı Yalıtım Levhalarının Dübellenmesi
Yapıştırma işlemine ilave levhaların sürekliliğini ve performansını uzun ömürlü bir şekilde sürdürmesi için ısı yalıtım levhaları dübellenir.


Dilatasyon, damlalık ve denizlik profilleri gerekli bölgelerde kullanılır.


Sıva Katlarının Oluşturulması ve Donatı Filesinin Yerleştirilmesi
Isı yalıtım levhalarının üzerine ilk kat sıva atılır. İlk kat sıvayı hemen takiben, donatı filesi ilk kat sıvanın üzerine hafifçe gömülerek yerleştirilir. Sıva kurumadan ikinci kat sıva yapılır.


Boyama
Tercihe göre direkt dış cephe boyası uygulanabilir. Sıva hatalarını örtmek için mineral sıva atılıp mineral sıva üzerine dış cephe boyası uygulanabilir veya grenli(desenli) dış cephe boyası uygulanabilir.


MANTOLAMA UYGULAMALARININ TEKNİK DETAYLARI
İlk aşama olarak mantolama yapılacak alanın tüm güvenlik önlemleri ve koruyucu tedbirleri alındıktan sonra uygulamaya 1.etaptan başlanacaktır.


1 . ETAP: ZEMİN HAZIRLIK
Uygulama Yapılacak zemin etüd çalışması yapıldıktan sonra gerekli ve uyumlu malzeme temini ile beraber tüm yüzeyler varsa eski boya kalıntılarından arındırılıp yüzey mukavemetini artırmak için dyobinder / veya poliizolan izolasyon astarı ile yüzeyler sağlamlaştırılmalıdır. Böylece yapışma özelliği bakımından yüksek performans elde edilebilir. Daha sonra bina toprak seviyesinden itibaren belli bir yükseklik kodu verilip, alüminyum su basman profil montajı yapılacaktır.


2. ETAP: MANTOLAMA / YAPIŞTIRMA MONTAJ


Zemin hazırlığı bittikten sonra 50 x 100 cm ebatlarındaki ısı yalıtım levhamızı elyaf katkılı sıva harcı ile yapıştırma işlemini, kenarlarını çerçeve seklinde ve ortasına üç adet yapıştırıcı sürerek duvar kodu, köşe ve kenarlar dikkate alınarak simetrik bir sekilde montaj yapılacaktır. Isı yalıtım levhalarımızın montajı birbirlerine paralel ve klasik duvar örme sisteminde monte edildikten sonra, poliüretan köpük sıkılarak varsa k yerlerindeki boşluklar doldurulacaktır.


3 . ETAP: DÜBEL ÇAKILMASI VE KÖŞEBENT UYGULAMALARI


Mantolama yapalan yüzey tugla/ ytong vs yüzey ise 10 cm'lik plastik pvc dübel her bir m2 alana 12 adet gelecek şekilde monte edilecektir. Beton, gaz beton, sert zeminde ise pvc başlı çelik dübeller m2'de yine 12 adet olarak monte edilecektir. Tüm köşe ve pencere kenarlarında, zemine göre uyumlu elyaf destekli fileli köşebentlerle simetrik bir görünüm elde edilecektir. Pvc pencere, cam, kapı kenarları elyaf destekli fileli pvc sızdırmazlık bantı ile çerçevelenecektir. Bu işlemdeki amaç, pencere ve kapı kenarlarının izolasyonunu dış cephenize uyumlu hale getirebilmektir.


4 . ETAP: ELYAF KATKILI FİLE UYGULANMASI VE SIVA İŞLEMİ


Tüm yüzeyler elyaf katkılı izolasyon sıvası ile sıvanıp, elyaf destekli fileler ile kaplanacaktır. Kaplanırken filelerin 10‘ar cm birbiri üzerine binmesi çatlamalara meyil vermemektedir. Sıva üzerine yapıştırılmış fileyi, henüz ıslak olan sıvamızın içine işlemesi açısından kalın dişli taraklarla sıkıştırma işlemi yapılacaktır. Bu işlemler bitip sıvamız kuruduktan sonra tekrar bir kat daha izolasyon sıvamızla tüm yüzeyler sıvanacaktır. Sıva işlemi sona erdikten sonra tüm yüzeylere Dış Cephe Macunları ile rötuşlar yapılarak, pürüzler gözden geçirilecek ve yüzey boyaya hazır hale getirilecektir.


5. ETAP: BOYA UYGULAMASI


Sıva işlemi sona erdikten sonra tüm yüzeylerin izolasyon astarı ile astarlanmasıyla birlikte yüzey tamamen yalıtım özelliğini kazanmış olacaktır. Boya uygulamasında isteğe bağlı olarak tercihen silikonlu dış cephe boyaları veya yine silikon esaslı veya akrilik dış cephe grenli ( desenli ) kumlu boya uygulamaları iki kat şeklinde uygulanacaktır.


Bina dış cephe mantolama uygulamalarında cephe yüzeyindeki yalıtımdan dolayı mermerlerdeki kısalmaları firmamız alüminyum damlalıkla şık bir görüntüye dönüştürmektedir. İsteğe baglı olarak mermer montajı da firmamızdan tarafından yapılabilmektedir. Oluk, pimaş ve su giderleri demontaj ve montajı firmamıza ait olup uygulamalarmız sonucunda onarılıp teslim edilecektir.


YALITIM LEVHASI YOĞUNLUK VE KALINLIKLARI
İstanbul ve çevre iklimler için 4 cm kalınlıktaki 16 densite yoğunluklu ısı yalıtım lavhası kullanılmaktadır. İsteğe bağlı olarak 16 - 32 densite arası yoğunluk ve 3 ile 8 cm kalınlıkta yalıtım levhası da kullanılabilir. Extra ses yalıtımı için ise dış cephe ve iç cephelerinizde taş yünü yalıtım levhası da kullanılmaktadır.

özgün İnşaat

Etiketler: