Ev sahipleri tok satıcı gibi davranıyor

23:47 / Gönderen Melih /


Ev sahipleri tok satıcı gibi davranıyor
Bankaların konut kredi faiz oranlarını düşürmesi sonucu gayrimenkul sektöründe 'kıpırdanma' başladı
Ancak kriz döneminde fiyatı yüzde 25 düşmesine rağmen alıcı bulamayan gayrimenkuller, son dönemlerde değerinin üzerinde bir fiyattan satışa çıkarılıyor. Zaman gazetesinin haberine göre, İzmir Balçova semtinde 130 metrekare 3 oda bir salon daireye 160 bin lira isteniyor. Emlakçılara göre bu dairenin fiyatı normal şartlarda 130-140 bin lira civarında olması gerekiyor. Ev sahibi A.E. ise "Acelem yok. Nasıl olsa fiyatlar artıyor. Niye ucuza satayım?" açıklamasında bulunuyor.

Emlakçılara göre tok satıcı olan ev sahipleri konut fiyatlarını da yükseltiyor. Konut sahipleri, başka daireyi emsal göstererek kendi dairesine değer biçiyor. Hak-Er Emlak'ın sahibi Ramazan Erkan, değerinin üzerinde fiyat talep edenlerin bulunduğuna dikkat çekerek, "Tok satıcıların aşırı fiyat talep etmeleri piyasayı da tıkıyor. Normal fiyatın 20-30 bin lira üzerinde fiyat isteyenler var. Bu kişilerin dairelerini fiyat uçuk olduğu için müşteriye bile gösteremiyoruz." diyor. Konut fiyatlarının son günlerde 10-15 bin lira arttığını belirten Ramazan Erkan, bayram sonrasında piyasanın daha da canlanacağına inanıyor. Kredi kullanacaklara farklı bankalarla pazarlık yapmayı öneren Erkan şunları söylüyor: "Siz her yerden fiyat alın, en son bize gelin diyen bankalar var. Kredi alanlar birkaç bankadan fiyat alsınlar. Sonra 'bak bu banka bunu verdi, sen ne vereceksin' diyerek pazarlık yaparlarsa daha uygun şartlarda kredi alabilirler."

İzmir Ticaret Odası Gayrimenkul Faaliyetleri Komitesi Başkanı Ahmet Haluk Şamlı tüketicilerin kredi faizlerinin düşmesinden psikolojik olarak etkilendiğini ve piyasada bir kıpırdanmanın başladığını söyledi. Şamlı, faizlerin biraz daha düşmesi ve kredi alma koşullarının biraz daha kolaylaşmasıyla bu piyasadaki kıpırdanmanın canlanmaya dönüşeceğini ifade etti. Kredi alma sürecinde banka ile tüketici arasında bir anlamda 'serbest piyasa ekonomisinin' yaşandığını, faiz oranı ve masraflarda pazarlık yapılabildiğini ifade eden Şamlı, "Geçtiğimiz günlerde bir müşterimiz bir bankadan 1,19 faiz oranıyla kredi başvurusunda bulundu, yapılan pazarlık sonucu bu oran 1,10'a çekildi. Bu indirim 100 bin lira için 4-5 bin lira fark demek." dedi.

Emlakçılara göre konut kredi faizlerini düşüren bankalar masrafları artırdı. 100 bin lira kredi için 9 bin lira masraf isteyen banka bulunuyor. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Sarıhan, bankaların tüketicinin gözünü boyadığını söylüyor. Piyasanın canlanmasının bankaların faiz oranlarıyla paralel olacağını belirten Sarıhan, "Bankalar konut kredisi faizlerini düşürdü, ancak kredi masraflarını artırdı. Rakamsal olarak görülen düşüş reelde yaşanmıyor. Yüzde 0,99 denilen faiz oranı alınan masraflarla yüzde 1,27'ye çıkıyor. Gerçekte indirim gibi görünse de vatandaşın cebine yansımıyor. Orta gelir grubu da bu oranlarda kredi kullanmıyor." diye konuşuyor.

Etiketler: