Orman yangınlarında yanmayan evler

00:32 / Gönderen Melih /


Yaz aylarıyla birlikte artan sıcaklıklar, Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada orman yangını riskini artırıyor. Orman yangınları bir taraftan yüzbinlerce hektar yeşil alanı yok ederken, diğer taraftan ormanın çevresindeki yerleşim yerlerini de tehdit ediyor. Geçtiğimiz yıl Antalya’nın Manavgat İlçesinde 5 gün boyunca süren ve tarihin en büyüğü olarak gösterilen ormanın yangını sonucunda oluşan fatura 1 milyar TL’yi aşarken, çevresindeki yüzlerce ev de yangında kül oldu. Aynı şekilde geçtiğimiz yıl Kaliforniya’da çıkan ve 200 hektarlık alana yayılan orman yangını sonrasında 5 bin 500 ev boşaltılırken, yüzlercesi aynı Manavgat’taki gibi yok oldu.

Yangınların yaz aylarıyla birlikte artmasıyla orman içindeki ve çevresindeki yerlerde yaşayanlar özellikle bu dönemde adeta bıçak sırtındalar. Bu bölgeler itfaiye ve yangınla mücadele ekipleri için zorlu bir çalışma alamnı oluşturduğundan yangının ortasında kalan evler veya yerleşim alanlarına zamanında müdahale zorlu bir hal alıyor. Bu tarz durumlar için yangın öncesi o bölgede önlemler alınması önerilirken, Amerikanın en önemli bilim dergilerinden Popular Science son sayısında bu önlemlerin son örneklerinden biri olan “Safe Quick Cover” isimli sisteme yer Verdi.

Yangına karşı erken uyan sistemleri de geliştiren Amerika Massachusetts merkezli Voltree Power şirketin geliştirdiği bu yeni sistem orman yangınlarında insanların yaşadığı mal kaybını en aza indirmeyi amaçlıyor. Temel olarak yapıyı çevreleyen yeşil alanda oluşabilecek bir yangın durumunda çatıdan başlayarak tüm binayı kaplayan bir kılıf olan sistem yapının içini dışardaki alevlerden izole ediyor. Sistem ev sahibi tarafından bir düğmeye basılarak çalıştırılıyor. Sistem çatıdaki muhafazasında katlı bir şekilde saklanan branda alevden etkilenmeyen özel bir naylon türünden üretilmiş.

Şişme tüplere bağlı olan bu naylon, sistem çalıştırıldığında binanın dış cephesinde bu tüplerin şişmesiyle oluşan iskeletle beraber binayı kaplıyor. Şişme iskelet için gerekli olan havayı sağlayan iki adet büyük fan ise brandanın birkaç dakika içerisinde yapının etrafını kaplamasını sağlıyor. İskeleti oluşturan bu tüpler gene alevlerden etkilenmeyen materyalden üretilmiş. Sert rüzgar ve fırtına gibi zorlu hava koşullarında da sorunsuz çalışan sistem her koşulda alevlere karşı yapıyı etkili bir şekilde koruyor.

Branda evi korusa da yapıyı terketmek şart.

EV sahibi tarafından bir düğmeye basılarak çalıştırılan bu sistem her ne kadar yapıyı alevlerden korusa da dışarıdaki yangının oluşturduğu yüksek ısıya karşı içerde canlılara karşı etkili bir koruma sağlamıyor. Dışarıdaki alevlerin oluşturduğu enerji iç mekanın havasını dayanılmaz şekilde arttıracağından dolayı yapının içerisinde kalmamak gerekiyor. Binanın içerisindeki ısı dışarıdaki yangınla bağlantılı olarak tehlikeli bir şekilde artması içerideki bazı eşyaları etkileyecek olsa da yapının geneli ve iç mekan alevlerle temas etmenin doğuracağı etkilere karşı korunduğundan büyük ölçüde güven altında kalıyor. Yangın esnasında evlerine birşey olmadığını görmek için tehlike alanını terk etmeyen ev sahipleri böyle durumlarda kendilerim büyük bir tehlikeye atmış oluyor. Avusturalya’da büyük çoğulluğunu evini kurtarmak için yangın bölgesinde kalmayı seçen insanların oluşturduğu 173 kişi orman yangınlarında hayatını kaybetmişti. Gönül rahatlığıyla tehlike alanını terketmeden önce ev sahiplerinin yapmaları gereken tek şeyin bir düğmeye basarak sistemi çalıştırmak olduğunu söyleyen Voltree Power yetkilileri, yangın sona eridiğinde insanların geri döndüp evlerini eksiksiz olarak yerinde bulacağını garanti ediyor.

Etiketler: