Kitaplıklarınız ve Kitaplarınızın Yerleşimi

00:47 / Gönderen Melih /


Her ne kadar okuma alışkanlığımız “yok” dense de yine de herkesin evinde çocuk kitapları, romanlar, ansiklopediler bulunuyor. Bu kilapları bir yere yığabileceğiniz gibi bir odanın tamamını ya da elinizdeki kitap durumuna göre bir kısmını kitaplık için kullanabilirsiniz. Önceleri kitaplık ile ilgili çok fazla seçeneğimiz yoktu. Kitaplıklar açık ya da kapalı olabiliyordu. Günümüzde raf kitaplıklar, emaye ya da kromaj kaplı sac kitaplıklar ve özel tasarım kitaplıklar bulunuyor. Kapalı olan modeller kitaplıklar içerisinde hala en kullanışlı olanlan çünkü içerisine toz giremiyor. Bir de bu kapalı kitaplıkların camlı olanlarını tercih etmekte fayda var.

Kitaplarınızı aşırı sıcaktan ve soğuktan daha da önemlisi ani ısı değişimlerinden korumanız gerekiyor. Yoksa kitaplarınızda bozulma olabiliyor. Açık kitaplıklarsa ağır başlı, kapalı kitaplıklardan daha çok günümüz kullanımına uygun. Açık kitaplıklarda değişik parçalar genellikle birbirleriyle yalnızca üç destekle birleşerek iki bölüm oluşturur. Bazı biçimlerinde kitaplık bölümlerinin yan yana getirilerek birleştirilmesi gereklidir. Raf kitaplıklar kendi kendinize yapabileceğiniz en kolay kitaplık modellerinden biridir. Yapımı için marangozdan 30-35 cm eninde dikdörtgen biçiminde tahta parçaları kestirdikten sonra istenilen renge boyayıp; ya dübel yerleştirilerek vidalanır ya da takoz yerleştirilerek duvara çakılır.


Kitapların Yerleştirilmesi Konusunda Öneriler…

Tabii ki kitapları düzgün yerleştirmenin yolu herkese göre aynı değildir. Herkes kitapları kendi gereksinimlerine ve alışkanlıklarına göre sıralar. En sık kullanılan yöntemler; kitapları konularına, yazarlarına, yayınevlerine göre ayırmaktır. Sabırlıysanız kitaplarınızı alfabetik olarak sıralayıp fişleyebilirsiniz. Düzenlemesi nasıl olursa olsun, yapıları bakımından kitapları ağırlıkları eşit olacak biçimde dağıtmak, rafları fazla yüklemeyerek bel vermelerini engellemek gerekir. Bu nedenle ağır kitapları elden geldiğince kitaplığın kenarlarına yerleştirmek en mantıklısıdır.

Etiketler: