Konutlarda güneş enerjisinden faydalanarak elektrik üretimi

00:44 / Gönderen Melih /



Temiz ve verimli enerji kaynağı olan güneşten elektrik üretimi krizin de etkisiyle artıyor. Türkiye’de geçmişi dört yıl önceye dayanan güneşten elektrik üretiminde 2 Megawatt’lık kurulu güç için 6 milyon Euro’luk yatırım yapılmış durumda. Daha çok elektrik şebekesinin olmadığı alanlardaki konutlarda ve toplu konut projelerinde tercih edilen güneşten elektrik uygulaması için büyük potansiyel olduğu belirtiliyor. Sıcak su elde etmede kullanılan güneş enerjisi giderek elektrik için de önemli bir alternatif haline geliyor. Türkiye’de, 800 bin konutta 1.7 milyon metrekare güneş kollektörü kullanıldı.

Güneşe Derneği Başkan Yardımcısı ve Norm Enerji Sistemleri Şirket Müdürü İbrahim Erkan Yenen, Türkiye’de güneş enerjisiyle elektrik üretimine toplumun her kesiminin ilgi gösterdiğini belirterek, ancak şanslı iklim kuşağı ve iklim

koşullarına karşın yaygın ve etkin kullanım bulunmadığım söyledi. Güneşten elektrik üretiminde büyük potansiyelbulunduğunu aktaran Yenen, “Az sayıda münferit uygulama var. Bireysel, sosyal sorumluluk, çevre bilinci veya şebeke elektriğinin olmadığı yerlerde kullanılıyor.


Konutlar dışında yeni yeni gelişen alanlar ise, alışveriş merkezleri ve toplu konut inşaatları. Toplu konutların ortak yaşam alanlarındaki tüketimin güneşten karşılanması ve ortak masrafların azaltılması öngörülüyor. Bugüne kadar hep şebeke elektriğinin olmadığı yerlerde tercih edildi” dedi.

Erkan Yenen, güneş enerjisinin su ısıtma konusunda kullanıldığını özellikle Anadolu’da bunun çok gelişmiş olduğunu belirterek, bunun ilk yatırım maliyetinin elektrik üretimine oranla daha düşük olduğunu, altyapı gereği özellikle bağımsız konutlarda kullanıldıüını kaydetti.


Güneş enerjisi konusunda henüz bir sektörün tam oluşmadığını ancak gündemdeki Yenilenebilir Enerji Yasası değişiklikleri nedeniyle sektörün hareketlendiğini vurgulayan Yenen, Türkiye’de bugüne kadar güneş enerjisinden elektrik üretiminde 2 Megawatt’lık kurulu güç bulunduğunu, bunun da yatırım tutarının 6 milyon Euro’ya çıktığını aktardı. Yenen, sektörün sağlıklı geliştiğini söylemenin mümkün olmadığını dile getirerek, “Teknik ve ticari anlamda ciddi bilgi kirliliği söz konusu. Ciddi tasarım ve projelendirme aşaması ile ekipman seçimi çok önemli. Fiyat ancak son olarak gündeme gelmeli. Çalışmayan sistemler kötü örnek teşkil ediyor” diye konuştu.

Güneşten elektrik elde etmede güneşin fazla olduğu güney bölgelerinin daha cazip olduğunu aktaran Yenen, şöyle konuştu: “Bu alanda en iyi uygulama Almanya’da. Almanya’nın güneş potansiyeli de Türkiye ortalamasının yaklaşık yarısı kadar. Türkiye’nin en kötü yeri, Almanya’nın en iyi yerinden daha iyi. Yani kuzey bölgelerimiz dahil ülkemizin her bölgesinde uygulama yapmamız için yeterli potansiyel var.”

Bireysel konut uygulamalarına yönelik şebeke bağlantılı aküsüz sistemler için başlangıç fiyatı KDV hariç 10 bin Euro olarak görülüyor. Güneşten elektrik elde etmede kullanılacak altyapı maliyeti, bulunulan bölge, şehir, bina altyapısına göre değişiklik gösteriyor.

Hürriyet

Etiketler: