Dekoratif Radyatörler

09:16 / Gönderen Melih /

Konutlarda ısınma ihtiyacı yanında dekoratif obje haline gelen radyatör, krizde yaşadığı daralmaya karşın 300 milyon TL’nin üzerinde pazar büyüklüğüne ulaştı. Yüzde 20′lik daralmaya karşın beklentiler ikinci alta ayda sezonun daha iyi geçebileceği yönünde. Farklı renk seçeneklerinin yanı sıra, cam ve seramikle yeni işlevler de kazanan, daha az yer kaplayan, hatta görünmezlik zırhına bürünen yeni nesil radyatörlerle pazar, yıllık 4 milyon adetlik satış hacmine ulaştı. Banyolarda havlu kurutucu, ofis ve işyerlerinde de dekoratif amaçlı kullanımın yaygınlaşmasıyla birlikte pazar, hızla yeni nesil ürünlere kaymaya başladı.

Termo Teknik Genel Müdürü Cem Nazif Yalçın, Türkiye’de panel radyatör pazarının 2008 yılı rakamlarıyla yıllık 4 milyon adet ve pazar değerinin de 300 milyon TL’nin üzerinde olduğunu söyledi. Sektörün krizden dolayı yüzde 20 oranında küçüldüğünü dile getiren Yalçın, “Radyatör pazarı Türkiye’de rekabetin çok yüksek olduğu bir sektör. Türkiye’nin toplam radyatör ürerim kapasitesi teorik olarak Avrupa’nın yıllık radyatör ihtiyacını karşılamaya yetiyor. Sektörde yabancı ortaklı büyük üreticiler, orta boy yerli üreticiler ve merdiven altı küçük üreticiler bulunuyor” dedi.

Yalçın, sektörde niş ürünler dışında daha dekoratif olan panel radyatörlere de artan bir ilgi bulunduğunu aktararakevine radyatör yaptıracak olanlara şu tavsiyelerde bulundu.

“Öncelikle iyi bir üreticinin yetkili bayisi olan iyi bir tesisat firması veya ustasıyla bu işe başlanması gerekir. İnternet üzerinden de araştırma yapmak mümkün. Kalite belgeli ürünleri tercih edin.”

Alarko Carrier Pazarlama Şube Müdür Yardımcısı Kemal Bıçakçı da, radyatörde en çok panel radyatörün sattığını, döküm ve alüminyuma talebin az olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Radyatör renklerinde de değişim var. Eskiden radyatör beyaz tonlarmdaydı. Mimari ve dekorasyondan gelen rengin önem kazanmasıyla, daha estetik radyatörlere karşı prestijli projelerde talep var. Termostatik vana takılan radyatör tiplerinde enerji tasarrufu sağlanıyor. Üzeri değişik desenlerle boyanmış, poster görüntüsü veren radyatörler de var. Radyatörlerin fiyatı 1 metretül 22/600′ü 70 YTL”.

Radyatörlerin ve ısıtma sistemlerinin seçiminde uzman teknik kişilerden destek alınması gerekiyor. Radyatörde şunlara dikkat edilmesi öneriliyor:

Ürün seçimi kadar sistemin uzman kişiler tarafından kurulması ve montajının da cihaz kalitesi kadar önemli olduğu akıldan çıkarılmamalı.
Teknik özellikleri incelenmeden benzer ürünler içinde fiyatı en uygun olanının tercih edilmesi, radyatörden ihtiyaç duyulan ısı gücünün elde edilememesine neden olur.
Enerji tasarrufu ve mekanda ideal konforun sağlanabilmesi için her tip radyatörde mutlaka termostat kontrolü yapılmalı.
Radyatör kullanımındaki büyük yanlışlardan birisi de sadece kullanılan odanın radyatörünün açık tutulması veya evden çıkarken ısıtma sisteminin tamamen kapatılarak çıkılması, geri dönüldüğünde ise yeniden çalıştırılması.



Etiketler: ,